Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.
Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.
Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat sig att kosten, där olivolja ingår, spelar en central roll.
En hög konsumtion av olivolja har visat sig vara en nyckelfaktor för att upprätthålla god hälsa och främja livslängden av flera skäl.
Olivolja är en unik produkt med en sammansättning som skiljer sig från många andra vegetabiliska oljor. Den består till huvuddel av enkelomättade fettsyror som har visat sig ha en positiv inverkan på blodlipiderna. Extra jungfruolja kan bidra till att minska nivåerna av det skadliga LDL-kolesterolet utan att sänka det skyddande HDL-kolesterolet.
Extra jungfruolja är rik på antioxidanter, särskilt polyfenoler, som bekämpar oxidativ stress och inflammation i kroppen och den sägs vara en av de bästa källorna till E-vitamin i kosten. Eftersom E-vitamin är fettlösligt, absorberas den väl när den konsumeras med fett. E-vitamin fungerar som en antioxidant och skyddar celler från skador orsakade av fria radikaler.
Extra jungfruolja är ett utmärkt val för en hälsosam kost som kan bidra till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Välj gärna en extra jungfruolja av hög kvalitet för att maximera nyttan.
Här är några sätt att inkludera olivolja i din kost:
Använd olivolja som dressing till sallader och grönsaker.
Använd olivolja i matlagning för att steka och baka.
Doppa bröd i olivolja tillsammans med lite salt eller balsamvinäger som en aptitretare eller förrätt.
Använd olivolja som bas för marinader.
Byt ut såsen mot olivolja.
Jessica
Hör gärna av dig till mig på Jessica@olivissima.se om du har några frågor.
Tips:
Artikel av Fredrik H Nyström, professor i internmedicin, Mer fett från nötter och olivolja gav mindre kardiovaskulär sjuklighet än lågfettkost, Läkartidningen
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2013/04/mer-fett-fran-notter-och-olivolja-gav-mindre-kardiovaskular-sjuklighet-an-lagfettkost/
Netflixserie, Lev till 100: De blå zonernas hemligheter
https://www.netflix.com/se/title/81214929
Kommentarer
Skicka en kommentar