Sill med citron och olivolja
Midsommar är en av Sveriges mest älskade högtider, och vad vore midsommar utan sill? De flesta har favoritsillar som alltid får en plats på midsommarbordet, men det kan vara roligt testa något nytt också. För att göra det så enkelt som möjligt har jag använt färdig 5-minuterssill i det här receptet.
Ingredienser:
1
förpackning 5-minuterssill, 420 gram
Saften
från 1 citron
1
hel cedratcitron
2
klyftor vitlök
1
dl extra jungfruolja
1
tsk svartpepparkorn
Färsk basilika, persilja och mynta
Tvätta cedratcitronen och riv skalet, skiva resten av citronen tunt. Cedratcitroner har mycket tjockt skal och till skillnad från vanlig citron kan man äta hela cedratcitronen, med skal och allt. Cedratcitronens fruktkött är inte lika saftigt som en klassisk citron men smaken är god och aromatisk. Det mesta av smaken sitter i det tjocka skalet som till skillnad från andra citrusfrukter inte är bittert. Se till att ta bort eventuella kärnor från citronskivorna. Skiva vitlöken i tunna skivor.
Ta en glasburk med tätt förslutande lock och varva sillbitarna med citronskivor, hackad vitlök, färsk basilika, mynta, persilja och svartpepparkorn. Pressa sedan i saften från en vanlig citron och häll över 1 dl extra jungfruolja eller lite mer tills alla ingredienser täcks helt.
Låt sillen stå i kylskåpet i minst 24 timmar, men helst upp till 3 dagar innan servering.
Serveringstips:
Servera på klassiskt vis med nykokt färskpotatis, en klick gräddfil och gräslök.
Lägg
sillen på ett litet krispigt knäckebröd som en enkel och god aptitretare.
Kommentarer
Skicka en kommentar