Fortsätt till huvudinnehåll

Midsommarsill med olivolja

Sill med citron och olivolja

Midsommar är en av Sveriges mest älskade högtider, och vad vore midsommar utan sill? De flesta har  favoritsillar som alltid får en plats på midsommarbordet, men det kan vara roligt testa något nytt också. För att göra det så enkelt som möjligt har jag använt färdig 5-minuterssill i det här receptet. 

Ingredienser: 

 1 förpackning 5-minuterssill, 420 gram

Saften från 1 citron

1 hel cedratcitron 

2 klyftor vitlök

1 dl extra jungfruolja

1 tsk svartpepparkorn

Färsk basilika, persilja och mynta

Tvätta cedratcitronen och riv skalet, skiva resten av citronen tunt. Cedratcitroner har mycket tjockt skal och till skillnad från vanlig citron kan man äta hela cedratcitronen, med skal och allt. Cedratcitronens fruktkött är inte lika saftigt som en klassisk citron men smaken är god och aromatisk. Det mesta av smaken sitter i det tjocka skalet som till skillnad från andra citrusfrukter inte är bittert. Se till att ta bort eventuella kärnor från citronskivorna. Skiva vitlöken i tunna skivor.

Ta en glasburk med tätt förslutande lock och varva sillbitarna med citronskivor, hackad vitlök, färsk basilika, mynta, persilja och svartpepparkorn. Pressa sedan i saften från en vanlig citron och häll över 1 dl extra jungfruolja eller lite mer tills alla ingredienser täcks helt.

Låt sillen stå i kylskåpet i minst 24 timmar, men helst upp till 3 dagar innan servering.

Serveringstips:

Servera på klassiskt vis med nykokt färskpotatis, en klick gräddfil och gräslök.

Lägg sillen på ett litet krispigt knäckebröd som en enkel och god aptitretare.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om bloggen

Olio che voglio – När varje droppe räknas Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det

Visste du att extra jungfruolja kan bidra till ett längre liv?

Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.  Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.  Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat si

Att köpa kvalitetsolja

  Att köpa kvalitetsolja Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i svenska matvaruaffärer. Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet. Vi bestäm