Har du ont om tid och ingredienser? Allt du behöver för att laga en fantastisk italiensk klassiker är spaghetti, lite god extra jungfruolivolja, vitlök och färsk chili. Av alla pastarecept är det här nog ett av de enklaste och snabbaste.
Spaghetti aglio, olio e peperoncino har sina rötter i Neapel och är känd för sin enkelhet och smakrikedom. Det är kombinationen av hetta från chilin, arom från vitlöken och den fruktiga smaken från olivoljan som gör detta till en favorit. Perfekt när du kommer hem sent från jobbet, har ont om tid och inte hinner handla. I Italien är detta också en favorit bland nattugglor och festprissar – en klassiker som fungerar perfekt som vickning.
Glöm inte att huvudingrediensen i detta recept är olivoljan, som måste vara extra jungfruolja och av högsta kvalitet.
Jag brukar använda en extra jungfruolja med intensiv smak och balanserad kryddighet. Exempelvis en siciliansk extra jungfruolja gjord på olivsorten Nocellara del Belice.
Recept (4 personer)
400 gram spaghetti
150 ml extra jungfruolja (gärna en smakrik olja)
4 vitlöksklyftor
1 stor röd chili
Salt
Persilja
Börja med att kärna ur chilin och hacka sedan vitlök och
chili.
Koka upp en stor mängd vatten i en stor kastrull, cirka 1
liter vatten per 100 gram. Tillsätt salt och lägg i spaghettin. Den ska inte
brytas.
Lägg vitlök och chili i stekpannan och stek i olivolja på
låg värme i cirka en minut. Tillsätt sedan en slev av pastans kokvatten låt
sjuda liten stund.
Ta bort pastan från vattnet när det är ca 2 minuter av
koktiden kvar, du ska laga färdigt pastan i stekpannan och du vill inte att den
ska bli överkokt. Häll ner i spaghettin i stekpannan, höj värmen och blanda
hela tiden undertiden rätten lagas färdigt (cirka 2 minuter).
Pastan ska serveras omedelbart, rykande het och dekorerad
med färsk persilja. Det är också gott att riva lite pecorino på om man vill.
Kommentarer
Skicka en kommentar