Tomat och mozzarella
För att göra en perfekt Capresesallad behöver man bara
några få, men högkvalitativa ingredienser. Solmogna tomater, färsk mozzarella,
basilikablad, extra jungfruolivolja och en nypa havssalt.
Caprese, uppkallad efter den pittoreska ön Capri, är en av
de mest ikoniska rätterna i det italienska köket. Legenden säger att
Capresesalladen skapades som en hyllning till den italienska flaggan. De tre
huvudingredienserna - röda tomater, vit mozzarella och gröna basilikablad -
representerar de tre färgerna i Italiens flagga.
Det går bra att använda mozzarella fior di latte, burrata eller buffelmozzarella. Tomaterna måste vara mogna och smakrika och salladen ska inte serveras iskall.
Skär mozzarellan i skivor och låt rinna av i en liten sil. Skär tomaterna i lika stora bitar och låt rinna av lite för att få bort överflödig vätska. Du ska bara salta på tomaterna och inte mozzarellan. Det går bra att använda örtsalt.
Svartpeppar är inte nödvändigt, men lägg till det om du
vill.
Välj storbladig basilika och lägg på hel eller bryt sönder
den med händerna. Tillsätt basilikan precis innan du serverar.
Använd bara extra jungfruolja och prova gärna med en fruktig
och medelintensiv smak.
Jag brukar använda en extra jungfruolja gjord på olivsorten Correggiolo.
Tips på varianter av Caprese
Bruschetta
Caprese på bröd är perfekt som förrätt till grillfesten. Förbered grillat bruschettabröd och gnugga det lite med en skalad vitlöksklyfta, lägg sedan på hackad tomat med lite salt och smulad mozzarella. Glöm inte att ringla över rikligt med olivolja och garnera med basilika och skivade oliver.
Caprese-spettCaprese kan också serveras på ett spett: Det idealiska är att använda minimozzarella och körsbärstomater i flera färger. Fint som tilltugg till grillningen.
Sommardrink
Koka upp rikligt med vatten. Ta 4 mogna tomater, skär ett kryss i skalet och koka i 30 sekunder. Spola sedan med kallt vatten och skala. Hacka tomaterna och blanda med en bit hackad selleri, 3 cl pressad citron och 3 cl vodka, 1 krm örtsalt och ett kryddmått svartpeppar. Kör i matberedaren eller med stavmixer tills du får en jämn juice utan bitar. Ställ i kylskåpet minst en timme. Häll sedan upp i glas och tillsätt is, mozzarellabitar och avsluta med en skvätt extra jungfruolja och några vackra basilikablad. Här passar det bra att använda en mer smakrik pepprig olivolja.
Kommentarer
Skicka en kommentar