Fortsätt till huvudinnehåll

Caprese

Tomat och mozzarella

För att göra en perfekt Capresesallad behöver man bara några få, men högkvalitativa ingredienser. Solmogna tomater, färsk mozzarella, basilikablad, extra jungfruolivolja och en nypa havssalt.

Caprese, uppkallad efter den pittoreska ön Capri, är en av de mest ikoniska rätterna i det italienska köket. Legenden säger att Capresesalladen skapades som en hyllning till den italienska flaggan. De tre huvudingredienserna - röda tomater, vit mozzarella och gröna basilikablad - representerar de tre färgerna i Italiens flagga.

Det går bra att använda mozzarella fior di latte, burrata eller buffelmozzarella. Tomaterna måste vara mogna och smakrika och salladen ska inte serveras iskall.

Skär mozzarellan i skivor och låt rinna av i en liten sil. Skär tomaterna i lika stora bitar och låt rinna av  lite för att få bort överflödig vätska. Du ska bara salta på tomaterna och inte mozzarellan. Det går bra att använda örtsalt.

Svartpeppar är inte nödvändigt, men lägg till det om du vill.

Välj storbladig basilika och lägg på hel eller bryt sönder den med händerna. Tillsätt basilikan precis innan du serverar.

Använd bara extra jungfruolja och prova gärna med en fruktig och medelintensiv smak.

Jag brukar använda en extra jungfruolja gjord på olivsorten Correggiolo.


Tips på varianter av Caprese

Bruschetta

Caprese på bröd är perfekt som förrätt till grillfesten. Förbered grillat bruschettabröd och gnugga det lite med en skalad vitlöksklyfta, lägg sedan på hackad tomat med lite salt och smulad mozzarella. Glöm inte att ringla över rikligt med olivolja och garnera med basilika och skivade oliver. 

Caprese-spett

Caprese kan också serveras på ett spett: Det idealiska är att använda minimozzarella och körsbärstomater i flera färger. Fint som tilltugg till grillningen.

Sommardrink

Koka upp rikligt med vatten. Ta 4 mogna tomater, skär ett kryss i skalet och koka i 30 sekunder. Spola sedan med kallt vatten och skala. Hacka tomaterna och blanda med en bit hackad selleri, 3 cl pressad citron och 3 cl vodka, 1 krm örtsalt och ett kryddmått svartpeppar. Kör i matberedaren eller med stavmixer tills du får en jämn juice utan bitar. Ställ i kylskåpet minst en timme. Häll sedan upp i glas och tillsätt is, mozzarellabitar och avsluta med en skvätt extra jungfruolja och några vackra basilikablad. Här passar det bra att använda en mer smakrik pepprig olivolja. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om bloggen

Olio che voglio – När varje droppe räknas Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det

Visste du att extra jungfruolja kan bidra till ett längre liv?

Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.  Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.  Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat si

Att köpa kvalitetsolja

  Att köpa kvalitetsolja Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i svenska matvaruaffärer. Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet. Vi bestäm