Piadina, plattbröd utan jäst
Piadina Romagnola har genom århundradena utvecklats från ett enkelt brödsubstitut till en regional stolthet. Ursprungligen bakades piadinan som ett osyrat bröd under aska och användes ofta som ett enklare alternativ till bröd.
På 1940- och 1950-talen började piadinakiosker dyka upp längs vägarna och vid strandpromenaderna och idag är piadina en populär street food som speglar Romagnas rika kulinariska arv.
Om du inte har möjlighet att resa till Romagna, varför inte prova att göra din egen piadina hemma? Receptet är enkelt och kräver bara några få ingredienser.
Recept
1kg mjöl
150 gr mild olivolja
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mjölk
½ liter kolsyrat vatten
Knåda alla ingredienser för hand eller i matberedare till en fast deg. Gör gärna degen på kvällen innan eller låt den ligga i kylen
åtminstone ett par timmar i en plastpåse.
Kommentarer
Skicka en kommentar