Fortsätt till huvudinnehåll

Piadina - street food från Romagna

Piadina, plattbröd utan jäst

Piadina Romagnola har genom århundradena utvecklats från ett enkelt brödsubstitut till en regional stolthet. Ursprungligen bakades piadinan som ett osyrat bröd under aska och användes ofta som ett enklare alternativ till bröd.

På 1940- och 1950-talen började piadinakiosker dyka upp längs vägarna och vid strandpromenaderna och idag är piadina en populär street food som speglar Romagnas rika kulinariska arv. 

Om du inte har möjlighet att resa till Romagna, varför inte prova att göra din egen piadina hemma? Receptet är enkelt och kräver bara några få ingredienser.

Recept

1kg mjöl

150 gr mild olivolja

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 dl mjölk

½ liter kolsyrat vatten

Knåda alla ingredienser för hand eller i matberedare till en fast deg. Gör gärna degen på kvällen innan eller låt den ligga i kylen åtminstone ett par timmar i en plastpåse.


Kavla ut degen så att den är ca 2 mm tjock och använd en tallrik för att skära ut runda bitar som du steker i ett pannkakslagg på medelvärme i ca 1 minut på varje sida. När det formas små bubblor är det dags att vända.


Lägg sedan på grönsaker, ost och kallskuret och vik den på mitten. 

Det går också bra att fylla piadinadegen direkt innan den gräddas. Lägg fyllningen på ena halvan, vik och stäng kanterna noga. Grädda på samma sätt som piadina men lite längre tid. Fyll med mozzarella och tomat, stekta grönsaker eller varför inte kokt potatis och salsiccia. Perfekt till utflykten.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om bloggen

Olio che voglio – När varje droppe räknas Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det

Visste du att extra jungfruolja kan bidra till ett längre liv?

Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.  Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.  Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat si

Att köpa kvalitetsolja

  Att köpa kvalitetsolja Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i svenska matvaruaffärer. Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet. Vi bestäm