Olio che
voglio – När varje droppe räknas
Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det var en otrolig smakhöjning. Då visste jag inte ens om hälsofördelarna med olivoljan. Jag delar mitt intresse med min man Filippo som kommer från staden Bologna, paradiset för alla matälskare. Jag och Filippo har varit oskiljbara i snart 30 år nu och vår passion för italiensk olivolja och matlagning har bara vuxit sig starkare med åren. Tillsammans har vi utforskat de otaliga sätten den kan förbättra våra måltider.
I dagens samhälle står vi inför ett överflöd av valmöjligheter när vi ska handla mat och för mig känns det viktigt att så långt som möjligt försöka välja produkter som är naturliga och minimalt processade. Extra jungfruolja kan produceras på ett sätt som inte har någon negativ påverkan vare sig på produkten eller miljön och den har tillverkats i tusentals år. Dessutom är olivlundar av stor betydelse för den biologiska mångfalden, motverkar jorderosion och utgör hem för många djurarter, vilket gör produktion av olivolja till en del av en större ekologisk helhet.
Jag har valt att kalla bloggen för ”Olio che voglio” som på
italienska betyder ”Olja som jag vill ha”. Att välja rätt olivolja kan vara en
utmaning, det finns många olika kvaliteter och smaker, vilket gör det svårt att
hitta den olivoljan man verkligen vill ha bland alla alternativ på marknaden.
Oavsett om du är en passionerad matentusiast, en nyfiken
amatörkock eller bara har intresse för att äta gott men samtidigt hälsosamt, är
olivoljan en ingrediens som förtjänar att fördjupa sig i.
Hör gärna av dig till mig om du har frågor eller funderingar
runt italiensk olivolja. Genom att basera mina svar på information från
välrenommerade författare av läroböcker och annat kursmaterial samt officiella
dokument från italienska och internationella myndigheter hoppas jag kunna
erbjuda så pålitliga och korrekta svar som möjligt.
Hoppas att vi hörs!
Jessica
jessica@olivissima.se
Kommentarer
Skicka en kommentar