Fortsätt till huvudinnehåll

Olivoljan under romarriket

Tusentals år av tradition

Olivolja har producerats i tusentals år och spelade en central roll under romarriket. Varje romare konsumerade i genomsnitt cirka två liter olivolja per månad. Olivoljan hade fler användningsområden, den var inte bara en viktig ingrediens i matlagningen utan användes även för belysning och kroppsvård.

Traditionella metoder och insikter från antiken har format vår moderna produktion och kunskap om olivolja. Under romartiden skrevs flera avhandlingar om jordbruk med detaljerade instruktioner om olivskörd och olivoljeutvinning. Romarnas jordbruksmetoder och tekniker är fortfarande relevanta idag. De tillämpade effektiva beskärnings- och gödslingsmetoder, utvecklade specialiserade verktyg för att pressa oliver och förfinade tekniker för att förvara oljan. Dessa verk kartlade också de mest fördelaktiga regionerna för olivodling och bedömde de olika sorterna oliver. De bästa oliverna för att framställa olivolja ansågs komma från Venafro som ligger i regionen Molise. 

KLASSIFICERING AV OLJA UNDER ROMARTIDEN

Romarna var de första att klassificera olja i kategorier.

Oleum ex albis ulivis: den mest värdefulla, erhållen från gröna oliver

Oleum viride: av medelhög kvalitet, erhållen från oliver som just hade plockats

Oleum maturum: medelhög kvalitet, erhållen från mogna oliver

Oleum caducum: av låg kvalitet, erhållen från mogna oliver som har fallit från trädet och lämnats på marken

Oleum cibarium: av mycket dålig kvalitet, framställd av mogna oliver som lämnats på marken och förstörts

I allmänhet användes den sämsta sorten som bränsle till oljelampor och mat till slavar.

Ett tecken på olivoljans betydelse i den romerska kosten är att Julius Caesar inkluderade den i de gratis matleveranser som armén fick. Att olivoljan även användes av soldater stationerade vid romarrikets norra gränser bidrog till att sprida dess användning.

Under romarriket spelade olivoljan en strategisk roll i handeln och utbytet mellan olika folkgrupper. Fartyg lastade med amforor fyllda med olivolja seglade till avlägsna länder. Några av fartygen förliste i Medelhavet och vraken ger oss idag ovärderlig insikt i olivernas och olivoljans historia.

För romarna var åsynen av blommande olivträd ett gott omen. Olivkvistar avbildades på mynt för att signalera önskan om fred och rikedom. De hedrade också medborgare som hade gjort betydande insatser för samhället genom att pryda dem med olivkransar.

När Romarriket föll och barbarerna invaderade landet, minskade olivodlingen snabbt. Barbarerna införde nya vanor och produkter som ister och smör, som ersatte olivoljan på bordet. De lät också sina hjordar beta fritt, vilket ledde till att många olivlundar förstördes. Olivodlingarna överlevde främst i kloster, där munkarna hade ett stort intresse för olivoljan både för matlagning och religiösa ritualer. 

Vissa olivsorter som användes under romarriket används fortfarande idag, som Tenera Ascolana från Marche, Ortice från Kampanien och Liciniana från Molise. Att smaka olja gjord på dessa olivsorter är som att få en smakbit av historien. Det är en unik upplevelse att dela samma smaker och produkter som har funnits i århundraden.

Har du några frågor? Hör gärna av dig. 

Jessica@olivissima.se


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om bloggen

Olio che voglio – När varje droppe räknas Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det

Visste du att extra jungfruolja kan bidra till ett längre liv?

Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.  Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.  Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat si

Att köpa kvalitetsolja

  Att köpa kvalitetsolja Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i svenska matvaruaffärer. Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet. Vi bestäm