Att köpa kvalitetsolja
Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och
när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige
från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska
torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en
rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i
svenska matvaruaffärer.
Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler
när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en
hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara
helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som
du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta
olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en
enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet.
Vi bestämde oss ganska snart för att köpa vår olivolja
direkt från olivodlare i Italien, utan mellanhänder kunde vi vara säkra på att
faktiskt få den produkt vi förväntade oss. Med tiden började vänner, kollegor
och grannar be oss att köpa samma olivolja åt dem också. Vi insåg snabbt att
det finns ett större intresse för olivolja i Sverige än vad vi trodde, inte
bara bland foodies som vi själva utan även bland folk som helt enkelt värderar
god smak och hälsa.
Det är svårt för den vanliga konsumenten att upptäcka fusk
med olivolja men det finns några saker du bör vara uppmärksam på när du ska
köpa olivolja i matvaruaffären. Här kommer några tips på vad man ska tänka
på.
Titta på etiketten, vissa uppgifter är obligatoriska enligt
europeisk lagstiftning (EU-förordning 29/2012 art. 5) och om de inte finns med
är det helt klart ett varningstecken.
På etiketten måste namnet eller det registrerade varumärket
för det företag som producerar och som tappar upp oljan (vilket inte behöver
vara samma) tydligt anges.
Produktkategorin, t.ex. Extra jungfruolja.
Nettokvantitet i volymenheter måste finnas med, tex 250 ml,
500 ml, 750 ml.
Näringsinnehållet ska stå med på etiketten med hänvisning
till 100 g per 100 ml.
Det ska framgå vilket år oliverna skördats t.ex 2023/24 som
betyder att oliverna är plockade hösten 2023 fram till max början på 2024.
Det ska framgå inom hur lång tid oljan borde
konsumeras. Extrajungfruolivolja blir inte skadlig att äta även om den är
gammal, men efter ett antal månader försvagas smak och doft och
näringsinnehållet minskar.
På etiketten för extra jungfruolja (och även jungfruolja)
ska ursprungslandet anges. Om det bara står EU är det ett tydligt tecken på att
oliverna inte kommer från Italien, för då brukar producenten vara noga med att
skriva ut det.
På förpackningen ska det finnas ett "e", som normalt placeras bredvid kvantiteten, anger att förpackningen tillverkats enligt EU-standarder och ett batchnummer som möjliggör spårbarhet av produkten.
Det ska även finnas symboler som uppmanar till rätt källsortering av förpackningen.
Det ska också framgå hur produkten ska förvaras. "Förvaras svalt, torrt och på avstånd från ljus och värmekällor".
Ett annat tips är att titta efter oljor med märkningen D.O.P (Denominazione di Origine Protetta), som betyder "Skyddad ursprungsbeteckning", märkningen garanterar att oliverna är av en viss sort från ett särskilt område och att den är tillverkad där. Eller märkningen I.G.P (Indicazione Geografica Protetta), som står för "Skyddad geografisk beteckning" och garanterar att produkten kommer från en specifik region och att åtminstone en fas av bearbetningen eller tillverkningen måste ske i den angivna regionen. Produkter med I.G.P.-märkning har något lägre krav än de med D.O.P.-märkning.
Jag kommer att berätta mer om DOP och IGP-märkning i ett inlägg längre fram.
Det brukar inte alltid framgå vilken sort av oliver som har använts, men platsen där olivoljan tillverkats kan ge indikation om den är mild eller har en intensivare smak. En olja från norra Italien är nästan alltid mildare än en olja från södra delarna av landet. En mild olja passar till sallader och fisk medan en starkare olja passar bra att ringla bland annat på grillat kött.
Om du har frågor om italiensk olivolja får du gärna kontakta mig.
Jessica
jessica@olivissima.se
Om du vill veta mer om fusk med olivolja finns det lite material samlat på Olivissimas Facebook-sida.
https://www.facebook.com/profile.php?id=61559370097570&locale=sv_SE
Läs mer:
Matfusk beräknas omsätta nio miljarder varje år - DN.se
Kommentarer
Skicka en kommentar