Fortsätt till huvudinnehåll

Focaccia med extra jungfruolja


 

Det här receptet gör jag ofta. Focaccia med extra jungfruolja är mycket enkel att göra och kan varieras i det oändliga (du kan anvädna vilket mjöl du vill). Det här är grundreceptet med rosmarin ovanpå. Det är supergott att äta som det är eller perfekt att dela på mitten och fylla med dina favoritpålägg. Perfekt som matsäck på picknick. 

Focaccia har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till antikens Rom. Ordet "focaccia" kommer från det latinska ordet "focus", vilket betyder härd eller eldstad, platsen där brödet traditionellt bakades. Ursprungligen var focaccia ett enkelt plattbröd som åts av romerska soldater och bönder, men med tiden utvecklades det till dagens fluffiga skapelse.

Det sägs att focaccia, i sin moderna form, föddes i Ligurien, en region i nordvästra Italien. Här har varje by sin egen unika version av focaccia, och det är inte ovanligt att recepten går i arv inom familjer. 

Ingredienser:

500 g vetemjöl

60 g extra jungfruolja

5 gr salt

300 ml ljummet vatten

14 gr torrjäst

1 tesked honung

Topping:

Grovt havssalt

Rosmarin

Blanda mjölet, jästen och saltet med en gaffel, häll i extra jungfruoljan och vattnet och börja knåda för hand, eller kör i matberedare, tills vattnet är helt absorberat. Degen ska vara ganka kladdig.



Ta ut degen och forma till en slät rund boll.



Lägg degen i en skål med lite olivolja i botten och täck skålen med plastfolie. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller tills den har ökat till dubbel storlek. 

Ta ut degen på ett bakbord och vik degen flera gånger för att få in luft. 

Lägg sedan degen på en bakplåt eller i en ugnsfastform som är smord med olivolja eller lägg i ett bakplåtspapper och tryck sedan ut degen med händerna och täck sedan över degen och låt den jäsa i 30 min. Forma små gropar i degen med fingrarna och häll över olivoljan som då delvis kommer att sjunka ner i groparna. Strö sedan över rikligt med rosmarin och lite grovt havssalt.


Grädda i 180° i 40 minuter. 

Använd gärna en lite mildare olja, t.ex. en extra jungfruolja från Ligurien av olivsorten Taggiasca.

 

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om bloggen

Olio che voglio – När varje droppe räknas Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det

Visste du att extra jungfruolja kan bidra till ett längre liv?

Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.  Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.  Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat si

Att köpa kvalitetsolja

  Att köpa kvalitetsolja Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i svenska matvaruaffärer. Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet. Vi bestäm