Det här receptet gör jag ofta. Focaccia med extra jungfruolja är mycket enkel att göra och kan varieras i det oändliga (du kan anvädna vilket mjöl du vill). Det här är grundreceptet med rosmarin ovanpå. Det är supergott att äta som det är eller perfekt att dela på mitten och fylla med dina favoritpålägg. Perfekt som matsäck på picknick.
Focaccia har en lång och rik historia som sträcker sig
tillbaka till antikens Rom. Ordet "focaccia" kommer från det latinska
ordet "focus", vilket betyder härd eller eldstad, platsen där brödet
traditionellt bakades. Ursprungligen var focaccia ett enkelt plattbröd som åts
av romerska soldater och bönder, men med tiden utvecklades det till dagens fluffiga skapelse.
Det sägs att focaccia, i sin moderna form, föddes i Ligurien, en region i nordvästra Italien. Här har varje by sin egen unika version av focaccia, och det är inte ovanligt att recepten går i arv inom familjer.
Ingredienser:
500 g vetemjöl
60 g extra jungfruolja
5 gr salt
300 ml ljummet vatten
14 gr torrjäst
1 tesked honung
Topping:
Grovt havssalt
Rosmarin
Blanda mjölet, jästen och saltet med en gaffel, häll i extra jungfruoljan och vattnet och
börja knåda för hand, eller kör i matberedare, tills vattnet är helt
absorberat. Degen ska vara ganka kladdig.
Ta ut degen och forma till en slät rund boll.
Lägg degen i en skål med lite olivolja i botten och täck skålen med plastfolie. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller tills den har ökat till dubbel storlek.
Ta ut degen på ett bakbord och vik degen flera gånger för att få in luft.
Lägg sedan degen på en bakplåt eller i en ugnsfastform som är smord med olivolja eller lägg i ett bakplåtspapper och tryck sedan ut degen med händerna och täck sedan över degen och låt den jäsa i 30 min. Forma små gropar i degen med fingrarna och häll över olivoljan som då delvis kommer att sjunka ner i groparna. Strö sedan över rikligt med rosmarin och lite grovt havssalt.
Grädda i 180° i 40 minuter.
Använd gärna en lite mildare olja, t.ex. en extra jungfruolja från Ligurien av olivsorten Taggiasca.
Kommentarer
Skicka en kommentar