Fortsätt till huvudinnehåll

Olivoljans klassificering - en guide för den medvetna konsumenten

Visste du att det finns olika kvalitetsklasser av olivolja?

Den första officiella klassificeringen av olivolja med termen "extra jungfruolja" fastställdes redan 1937. Det var dock inte förrän 1960 som termen började användas på bred front, och först på 1980-talet som den fick verklig spridning bland både konsumenter och producenter.

Inom EU finns totalt åtta kvalitetsklasser för olivolja, men endast fyra av dem kan säljas direkt till konsumenter:

Extra jungfruolja: Håller högst kvalitet, den måste vara extraherad enbart genom mekanisk pressning vid max 27 grader (kallpressad) och utan kemiska tillsatser. Syrahalten får inte överstiga 0,8% och peroxidvärdet ska vara under 20.

Jungfruolja: Även denna är kallpressad utan kemiska tillsatser, men med en syrehalt under 2% och peroxidvärde under 20.

Olivolja: När det enbart står olivolja på flaskan är innehållet en blandning av raffinerad olivolja och en liten mängd extra jungfruolja för att ge den smak. Det här är en olja av låg kvalitet och den kan inte mäta sig med jungfruolivolja eller extra jungfruolivolja när det gäller näringsvärdet och de potentiella hälsofördelarna som till stor del går förlorade under raffineringsprocessen.

Olja av olivrestprodukter: Den här oljan utvinns från pressrester med lösningsmedel och är av mycket låg kvalitet.

Lite mer om kvalitetsparametrar för extra jungfruolja: 

För att klassas som extra jungfruolja måste oljan uppfylla fem kriterier enligt EU-lagstiftningen:

Syrahalt - Får inte överstiga 0,8% uttryckt som oljesyra. Syrahalten är en av de viktigaste kvalitetsparametrarna för extra jungfruolja enligt EU-lagstiftningen. En låg syrahalt indikerar en extra jungfruolja av allra högsta kvalitet och produktionsstandard. Syrahalten är ett mått på graden av hydrolys (nedbrytning) av oljan. En högre syrahalt tyder på att oljan har börjat oxidera och brytas ner. Faktorer som kan påverka och öka syrahalten är dålig olivkvalitet, lång väntan innan pressning, för hög temperatur under pressningen, exponering för luft eller för varm förvaring.

Peroxidtal - Högst 20 milliequivalenter aktivt syre per kilo olja. Peroxidtalet är en viktig kvalitetsparameter för olivolja, särskilt extra jungfruolja. Det anger graden av oxidation i oljan och mäts i milliequivalenter aktivt syre per kilo olja (meqO2/kg). Ett högt peroxidtal tyder på att en irreversibel oxidationsprocess redan har startat, vilket försämrar oljans kvalitet, smak och hållbarhet.

UV Vis-spektrofotometri - Mäts för att upptäcka oxidation eller inblandning av raffinerad olja. Oxiderade oljor uppvisar högre UV-absorbtion på grund av bildningen av konjugerade diener och triener som absorberar UV-ljus. Raffinerad olivolja har genomgått kemiska processer som avlägsnar naturliga ämnen som absorberar UV-ljus, till exempel klorofyll och fenoler. Därför har extra jungfruolja en högre UV-absorption än raffinerad olivolja. 

Vaxhalt - Genom att undersöka vaxhalten i extra jungfruolivolja kan man upptäcka om den blandats med pressrestolja eller andra oljor av lägre kvalitet. Enligt EU-standarder får vaxhalten i extra jungfruolivolja inte överstiga 250 mg/kg för att säkerställa dess kvalitet och äkthet.

Sensorisk analys - Genomförs av en expertpanel för att säkerställa fruktig arom utan defekter. Det måste smaka och lukta oliv om en extra jungfruolja. 

Det är alltså stor skillnad på olika olivoljor och det är definitivt värt varje krona att köpa den som klassificeras som extra jungfruolja.

Har du några frågor när det gäller klassificering av olivolja? Hör gärna av dig till mig. 

Jessica 

jessica@olivissima.se 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Om bloggen

Olio che voglio – När varje droppe räknas Hej och välkomna till ”Olio che voglio” (uttal: oljokevoljo), en blogg om olivolja. Jag heter Jessica och har nyligen blivit certifierad olivoljesommelier, vilket innebär att jag nu är officiellt registrerad i den italienska statens nationella yrkesregister över olivoljesommelierer. Utbildningen har varit väldigt givande och nu vill jag gärna dela med mig av både min nyförvärvade kunskap och min mångåriga erfarenhet av olivolja och det italienska köket. Min passion för olivolja började långt innan jag blev olivoljesommelier. Jag har bott i Italien i många år och när jag flyttade dit 1995 hade jag knappt smakat olivolja annat än i salladsdressingar utblandad med vinäger. Jag märkte att italienarna inte bara ringlar olivolja på sallad och grönsaker utan på i stort sett alla maträtter, på pizzan, pastan, köttet och fisken. I början kändes det ovant och konstigt att byta min bearnaisesås eller rödvinssås till olivolja, men jag upptäckte att det

Visste du att extra jungfruolja kan bidra till ett längre liv?

Min blogg kommer främst att handla om extra jungfruolja, det är "l´olio che voglio", alltså det är oljan jag vill ha och jag rekommenderar starkt att endast köpa olja med den här klassificeringen på flaskan. Det är den högsta kvaliteten av olivolja och eftersom den extraheras genom mekaniska processer utan användning av kemikalier bevaras olivernas naturliga smak, näringsämnen och antioxidanter.  Nutritionister förespråkar ofta vikten av att använda extra jungfruolivolja i den dagliga kosten. Den normala rekommenderade mängden är cirka tre matskedar per dag, vilket motsvarar cirka 270 kalorier.  Det finns några specifika regioner runt om i världen där människor har dokumenterat ovanligt lång livslängd. Dessa regioner är bland annat Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Nicoya-halvön i Costa Rica och brukar kallas för Blue Zones. Forskning har identifierat gemensamma faktorer som bidrar till den utomordentliga hälsan hos invånarna och det har visat si

Att köpa kvalitetsolja

  Att köpa kvalitetsolja Olivolja är en nödvändig ingrediens i medelhavskosten och när man vant sig vid att äta olivolja är det väldigt svårt att vara utan. När jag och min man flyttade till Sverige från Italien märkte vi snart att utbudet i affärerna inte bara var ganska torftigt och priserna högre än vad som kändes rimligt, men det kom också ut en rad olika artiklar i dagstidningarna som uppmärksammade fusket med olivolja i svenska matvaruaffärer. Trots att det finns få livsmedel som har så stränga regler när det gäller klassificering, produktion och handel som olivolja finns det en hel del fusk och missvisande marknadsföring. Det bästa sättet att kunna vara helt säker att du får den äkta varan är att handla direkt från en producent som du litar på och som ger insyn i produktionsprocessen och tappningen. De flesta olivgårdar har funnits inom samma familj i många generationer och ägarna har en enorm yrkesstolthet och värnar om att producera olivolja av högsta kvalitet. Vi bestäm