Visste du att det finns olika kvalitetsklasser av olivolja?
Den första officiella klassificeringen av olivolja med
termen "extra jungfruolja" fastställdes redan 1937. Det var dock inte
förrän 1960 som termen började användas på bred front, och först på 1980-talet
som den fick verklig spridning bland både konsumenter och producenter.
Inom EU finns totalt åtta kvalitetsklasser för olivolja, men
endast fyra av dem kan säljas direkt till konsumenter:
Extra jungfruolja: Håller högst kvalitet, den måste vara extraherad enbart genom mekanisk pressning vid max 27 grader (kallpressad) och utan kemiska tillsatser. Syrahalten får inte överstiga 0,8% och peroxidvärdet ska vara under 20.
Jungfruolja: Även denna är kallpressad utan kemiska tillsatser, men med en syrehalt under 2% och peroxidvärde under 20.
Olivolja: När det enbart står olivolja på flaskan är innehållet en blandning av raffinerad olivolja och en liten mängd extra jungfruolja för att ge den smak. Det här är en olja av låg kvalitet och den kan inte mäta sig med jungfruolivolja eller extra jungfruolivolja när det gäller näringsvärdet och de potentiella hälsofördelarna som till stor del går förlorade under raffineringsprocessen.
Olja av olivrestprodukter: Den här oljan utvinns från pressrester med lösningsmedel och är av mycket låg kvalitet.
Lite mer om kvalitetsparametrar för extra jungfruolja:
För att klassas som extra jungfruolja måste oljan uppfylla
fem kriterier enligt EU-lagstiftningen:
Syrahalt - Får inte överstiga 0,8% uttryckt som
oljesyra. Syrahalten är en av de viktigaste kvalitetsparametrarna för extra
jungfruolja enligt EU-lagstiftningen. En låg syrahalt indikerar en extra
jungfruolja av allra högsta kvalitet och produktionsstandard. Syrahalten är ett
mått på graden av hydrolys (nedbrytning) av oljan. En högre syrahalt tyder på
att oljan har börjat oxidera och brytas ner. Faktorer som kan påverka och öka
syrahalten är dålig olivkvalitet, lång väntan innan pressning, för hög
temperatur under pressningen, exponering för luft eller för varm förvaring.
Peroxidtal - Högst 20 milliequivalenter aktivt syre
per kilo olja. Peroxidtalet är en viktig kvalitetsparameter för olivolja,
särskilt extra jungfruolja. Det anger graden av oxidation i oljan och mäts i
milliequivalenter aktivt syre per kilo olja (meqO2/kg). Ett högt peroxidtal
tyder på att en irreversibel oxidationsprocess redan har startat, vilket
försämrar oljans kvalitet, smak och hållbarhet.
UV Vis-spektrofotometri - Mäts för att upptäcka oxidation eller inblandning av raffinerad olja. Oxiderade oljor uppvisar högre UV-absorbtion på grund av bildningen av konjugerade diener och triener som absorberar UV-ljus. Raffinerad olivolja har genomgått kemiska processer som avlägsnar naturliga ämnen som absorberar UV-ljus, till exempel klorofyll och fenoler. Därför har extra jungfruolja en högre UV-absorption än raffinerad olivolja.
Vaxhalt - Genom att undersöka vaxhalten i extra jungfruolivolja kan man upptäcka om den blandats med pressrestolja eller andra oljor av lägre kvalitet. Enligt EU-standarder får vaxhalten i extra jungfruolivolja inte överstiga 250 mg/kg för att säkerställa dess kvalitet och äkthet.
Sensorisk analys - Genomförs av en expertpanel för att säkerställa fruktig arom utan defekter. Det måste smaka och lukta oliv om en extra jungfruolja.
Det är alltså stor skillnad på olika olivoljor och det är definitivt värt varje krona att köpa den som klassificeras som extra jungfruolja.
Har du några frågor när det gäller klassificering av olivolja? Hör gärna av dig till mig.
Jessica
jessica@olivissima.se
Kommentarer
Skicka en kommentar